Inntekt som vei ut av gjelden

Det er tøft å ta tak i gjeld. Spesielt hvis byrden er stor. Ettersom regningene samler seg opp, blir det menneskelig å undertrykke problemet. Så hvordan kan vi angripe en situasjon som er så utfordrende?

Hva hadde du sagt om jeg tvang deg til å spise 35.000 kilo mat på et måltid? Det ville vært helt urealistisk og sånn er det også med gjeld. Når vi setter oss mål er det viktig at vi selv tror de er mulig å oppnå. Faktisk så spiser vi mennesker 35.000 kilo med mat, men det er i snitt gjennom hele livet. Om vi skal ta på oss en så stor oppgave er det helt nødvendig å angripe problemet med små steg. Roma ble ikke bygget på en dag. Det å tenke på problemet i sin helhet er et uriktig og overveldende tankesett som vil hindre oss i å nå målet. Derfor er det bedre å ta små skritt mot målet. Denne prosessen vil ta tid, og det er helt greit. Ved å ta et lite steg av gangen vil vi nå veldig langt. La oss se på de ulike trinnene:

Første trinn: Uten oppsparte penger står vi i en sårbar situasjon. Om vaskemaskinen ryker blir vi nødt til å ta opp et mer lån, og dette problemet kan balle på seg. Derfor kan vi begynne med å spare 10.000 kroner som settes av på en egen konto. Disse pengene skal kun brukes til uforutsette kostnader.

Andre trinn: Neste steg blir å angripe forbruksgjelden vår med alt vi har. Målet er å bli kvitt all forbruksgjeld (ikke huslån og studielån). For å motivere oss selv kan vi starte å jobbe med de minste lånene først. Da vil vi føle mestring ettersom de små lånene blir borte, samtidig som vi blir litt vandt med prosessen innen vi må jobbe med større lån.

Tredje trinn: Innen steg tre har vi kommet langt, og det har kanskje tatt mye tid å komme hit. Tredje steg blir å spare opp tre til seks måneders inntekt. La oss bruke tre måneder i dette eksempelet. Hvis du tjener 15.000 i måneden betyr det at du skal spare opp 45.000 som settes av på en egen konto. Disse pengene skal kun brukes om du mister jobben din, eller om det kommer en uforutsett kostnad som må tas tak i. På den måten kan du være arbeidssøker i tre måneder uten å måtte ta opp nytt lån.

Fjerde trinn: Fjerde trinn er å spare opp til egen bolig. I Norge må vi betale minst 15% av prisen på eiendommen med penger vi selv har spart opp. Det betyr at vi må ha spart opp 225.000 kroner om vi ønsker å kjøpe en leilighet til 1.500.000 kroner. Dette er mye penger, men innen steg fire vil vi ha blitt flinkere til å spare. Naturligvis vil også dette stedet ta tid å fullføre, men det er helt greit. Et lite steg av gangen vil gjøre en stor forskjell på lang sikt.

Femte trinn: Om du kommer deg helt til femte trinn og kun har tre måneders inntekt oppspart, kan du spare de siste tre månedene med inntekt. Utover dette kan du vurdere å spare penger i fond, øke sparekontoen din forbi seks måneder eller gi bort litt av pengene dine til en sak som gjør verden til et bedre sted.

Trykk for å dele: