Magien i gnistrende farger, former og frisk luft

Helse- og høsttanker av Trine Lise Haaland Ask

I Norge elsker vi heldigvis å gå på tur! Vi gikk også mann av huse under pandemien, i periodene hvor det var lov å gå tur. Svenskene ler av oss, når vi går tur. Men for oss nordmenn har det å være ute i naturen og å gå tur hatt stor betydning. Vi gleder oss over jakt, bær- og soppsanking, skiturer eller gode minner av å være sammen med venner og familie. Slik har det i alle fall vært, før mobilen og sosiale medier fanget ungdommen. Får vi lov minne litt om naturens magi?

Vi blir i stor grad påvirket av å være utendørs. Alle vet jo det. Men ifølge en artikkel i forskning.no, kan det å være ute i naturen påvirke oss på hele 16 forskjellige måter! Sjekk ut! Det gir i alle fall rom til å komme seg litt vekk i fra hverdagens mas og jag, det er bevist at det demper angst og stress og det gjør oss mer kreative, og samarbeidsorienterte. Vi innleder lettere samtaler og det å være ute fordi det styrker kondisjon og humør. Vi greier ofte å tenke utenfor boksen. Vi ser løsningen på et problem på jobben eller på hjemmebanen som vi ikke så før.   

Gå tur som resept

Gå ut i gatene og i skogen. Kjenn på luften! Ta inn fargene, formene, åpne sansene og kjenn etter at du er til på en god måte. Det er veldig enkelt råd, men det virker og det er gratis. Å gå – og å være i naturen – styrker alle sider av vår helse. Derfor tar vi sjansen å minne om det. Det enkle virker ofte best.     

Å komme i kontakt med meg selv

Psykolog Johanne Refseth, også kjent som psykolog.med.sovepose på Instagram, mener det er viktig å kunne gi utløp for følelsene når man er ute i naturen. “Jeg tror at noe av problemet vi har i dag, er at vi ikke har tid til å kjenne etter i det hele tatt. Det gjør at vi til og med går glipp av at vi trives i livet.

Del, lei og få gratis turutstyr

Dersom du mangler turutstyr, er den nye trenden å kjøpe bærekraftig og brukt. Du finner alt du måtte trenge på Finn.no eller Facebook Marketplace. Eller hva med å låne av familie og venner? Du kan også låne sports- og turutstyr som f.eks. fra Frivilligsentralen og i kommunen. Sjekk kommunes hjemmeside om hvor du kan låne tur- og sportsutstyr! Ønsker du å gå mer på tur, men ikke alene? Da vil vi anbefale deg å forhøre deg med DNT (Den norske turistforening) eller andre lokale turforeninger, om deres lokale program. God tur!

For flere tips fra psykolog Johanne Refseth:

https://www.tryggokonomi.no/slik-sparer-du-tid-penger-og-miljoet-nar-du-handler/

For mer informasjon om hvordan naturen påvirker oss:

https://www.nettavisen.no/norsk-politikk/jordbruksoppgjoret-2022/enighet-i-jordbruksoppgjoret/s/5-95-491848

For mer informasjon om hva naturen har å tilby oss:

https://www.wwf.no/dyr-og-natur/naturgoder

Den norske turistforening:

https://www.dnt.no/

Trykk for å dele: