Økonomisk støtte til tannbehandling

Av Trine Lise Haaland Ask

Det handler om livskvalitet

Den personlige tannhelsen din har stor betydning for livskvaliteten. Dårlig tannstatus kan påvirke det praktiske som tyggefunksjon og tale, men også det mentale – slik som selvbildet. Derfor er det viktig med god tannhygiene, og skulle du trenge tannbehandling erfarer du raskt at det også kommer med en dyr pris. Det rapporteres om at unge og lavtlønte ikke har råd til å gå til tannlegen. Det er et tap for den enkeltes helse og psyke, men også for samfunnet.

Dine rettigheter

Er du under 18 år får du dekket tannbehandling ved offentlige tannhelsetjenester – og som ung voksen kan du ha rett på billigere tannbehandling dersom du fyller 19-20 år i løpet av behandlingsåret. Du betaler da kun en egenandel på 25 % og får resten dekket av staten!

Fra 1. januar 2022, kan du som er født i 2000–2001 få 50 % avslag på tannlegetimer. Dette er gjort for at flere skal kunne benytte seg av tannhelsetjenesten, i håp om å avdekke tannplager og for å kunne ha en god oppfølging. Vil du vite mer? Ta en titt på disse sakene:

Men hva med deg som er i en annen aldersgruppe? Denne utvidelsen av rettigheter er den første av flere varslede endringer som skal hjelpe folk å betale for tannhelsen. Det er ikke klart hvilken aldersgruppe som blir neste ut, men i mellomtiden er det mulig for deg å søke om økonomisk stønad fra NAV til tannbehandling, dersom du har stram økonomi. Sjekk ut muligheten her: https://www.nav.no/sosialhjelp/dette-kan-du-soke-om

Pass på tennene. Riktig god påske!

Det er viktig å ta vare på tennene. Ønsker du å lese mer om dette temaet kan du ta en titt her:

https://www.helsenorge.no/tannhelse/

https://www.helsenorge.no/tannhelse/tannstell-hos-barn/#tannstell-for-ulike-aldersgrupper

Trykk for å dele: