Trygg økonomi for deg som student

Av Trine Lise Haaland Ask

Skal du søke høyere utdanning, eller kanskje du allerede er student? Se hit! Vi har nemlig et par tips til deg.

Lånekassen er en ordning for alle studerende – uansett om du studerer fulltid, deltid, har jobb ved siden av, bor gratis eller lever av oppsparte midler. Det er også et av de mest gunstigste lånene du kommer til å møte på. Det er blant annet rentefritt under hele studieperioden og har innebygd gjeldsforsikring.

Lånekassen har goder som du kan benytte deg av. De tilbyr sin finansiering i form av enten lån, eller lån og stipend. Stipendet får du først når du bor borte fra hjemmet og kan utgjøre en betydelig del av det du mottar fra Lånekassen. For 2021 kan stipenddelen være 5000 kroner pr. måned.

Hva bør pengene gå til?

Først og fremst er ordningen en økonomisk hjelp til studenter og ment til å dekke leveutgifter eller ekstra leveutgifter mens man studerer. Men se likevel på om det er mulig å spare- hva med å sette litt av på en sparekonto eller BSU-konto? Dette er muligheter som vi ber deg reflektere rundt. Dette kommer i tillegg til å velge en bank hvor du kan sette opp mikrosparing på forbruk. Du kan også bruke pengene til å betale ned på lånet etter endt studieløp, eller som egenkapital for ditt første boligkjøp. Det siste er ikke for alle, men vi nevner det likevel, fordi finansiering fra lånekassen også blir brukt på denne måten.

Viktigheten av å budsjettere

Som student har man plutselig litt mer å ta ansvar for, økonomisk sett. Da er det viktig å lage seg gode rutiner og vaner. Vi anbefaler at du setter opp et budsjett, alt etter din livsstil og kostnadene du har. Å legge inn vanen med å budsjettere er også noe du drar nytte av gjennom voksenlivet. Ved å sette opp et budsjett, gjør du økonomien mer synlig for deg selv og du har mer kontroll.

Trykk for å dele: