Norge på verdenstoppen i forbruksgjeld og inkasso

Vi nordmenn kan smykke oss med topplassering i verden når det gjelder forbrukslån. Vi kan smykke oss med topplassering i inkassosaker også. Gjeldsregisterets tall viste at nordmenn har over 170 milliarder kroner i samlet forbruksgjeld, en økning på 335 prosent på 11 år. Det tilsvarer 71 000 kroner i snitt for hver eneste husstand i Norge. 

Hva er det med oss nordmenn som gjør at det er så lett å ty til forbrukslån og kredittkort? Vi reiser spørsmålet og oppfordrer deg til å reflektere rundt hva svaret kan være for deg og dine. Denne refleksjonen er spesielt nyttig om du har ungdommer i huset som ennå ikke har begynt på kredittkortvanen. Kall inn ungdommene i huset til familieråd og økonomiundervisning! Vis hvor dyrt det blir. 

Å bruke av ditt kredittkort er som å balansere på en line, men ikke så grasiøst som her.

Å disponere kredittkort er en todelt affære. Å ha ett vil være et pluss som en del av familiens økonomiske beredskap (når kjøleskapet og bilen ryker samtidig). Men å bruke kredittkortet er farlig. Det er litt som å tisse i buksa fordi du fryser! Du må kjenne deg selv veldig godt og vite hva økonomien din tåler før du benytter kredittkortet. Du balanserer på en line. Det viser seg at i en vanlig familieøkonomi, er det ofte vanskelig å betale tilbake denne gjelden fordi renten er så høy. Enda vanskeligere blir det å betale tilbake hvis du bare har én inntekt i din husstand. En husstand med bare en person har nemlig mindre enn halvparten i netto månedsinntekt enn en husstand med to inntekter. Det skaper ofte problemer. Svært mange har brent seg på høy kredittkortgjeld. Det ødelegger liv og familier. Har du ikke begynt med det; hurra for din økonomi! Og har du begynt er det viktigste du kan gjøre for å styrke økonomien din (og fort helsa) å betale ned på den gjelden først. Og hvordan gjør du det? Jo det skal vi ta opp i en artikkel snart. Men for all del, still oss gjerne spørsmål.

Trykk for å dele: